Miquel Bauça: poeta invisible

2006 / TV3
Documental

Sinopsi

Aquest documental sobre la vida i l’obra del poeta mallorquí Miquel Bauçà (Felanitx 1940 – Barcelona 2004) està estructurat com un inquietant diccionari d’imatges, unes imatges desordenades alfabèticament, perquè van de la M a la A o de la A a la M, començant per Morir-se sol i acabant per la Mort. Hi ha peces de ficció, de reportatge i d’entrevistes, tractades visualment de manera diversa: en sèpia, en blanc-i-negre i en color. Es visualitzen aspectes claus de la seva infància, com la relació que mantenia amb el pare o la mort de la mare; moments significatius de l’adolescència, amb l’estada al seminari i el servei militar a l’illa de Cabrera; els primers anys a Barcelona, fent intents de normalització, amb el casament, la paternitat i la separació; escrivint algunes de les seves obres mestres; o el retorn a Mallorca per viure en una roulotte; i els darrers temps, d’escriptura compulsiva de grans llibres-diccionaris; o de la invisibilitat total a l’Eixample. També s’hi ficcionen poemes o textos importants: d’Una bella història i Les Mirsines, del Carrer Marsala i El vellard, d’El canvi i Els somnis.

Hi col·laboren, com a entrevistats: la germana gran, Maria Bauçà; els poetes, Joaquim Horta, Bartomeu Fiol, Lluís Solà i Arnau Pons; els periodistes, Jordi Maluquer i Andreu Manresa; les veïnes, Glòria Rimbau i Concepción Quílez; l’amic i psiquiatre Pep Clusa; la companya Amor Estadella; l’editor Bernat Puigtobella; i els escriptors, Biel Mesquida, Mª Antònia Oliver, Jordi Coca i Miquel Obiols.

El fil conductor del documental és un personatge interpretat per Pep Tosar que fa una recerca de la figura i l’obra de Miquel Bauçà. Però alhora, Tosar es desdobla en Bauçà, interpretant-lo. A través de les seves manies, es reviuen situacions quotidianes i gestos característics del poeta, com rentar-se les dents, repentinar-se, tallar-se les ungles amb gran pulcritud, espiar els veïns del pati, escriure sense parar en paper continu i inacabable o construir algun moble de fusta, etc.

Al final, hi ha la fusió dels dos –personatge i poeta- en un de tot sol.

Informació addicional

Coproducció amb Televisió de Catalunya.

 • Duració

  56
 • Miquel Obiols
 • Direcció

  Agustí Villaronga

Repartiment
Miquel Bauça: poeta invisible

 • Pep Tosar
 • Manuel Bronchud
 • Pepa Charro
 • Daniel Fuster