'Generación Pegaso', en la Filmoteca de Cataluña

'Generación Pegaso', en la Filmoteca de Cataluña

Organitzat per l'Associació d’Estudis Històrics de l’Automoció (AEHA), aquest dijous es projecta a la Filmoteca de Catalunya la pel·lícula documental coproduïda per Diagonal Televisió i dirigida per Isabel Andrés Portí 'Generació Pegaso'(2012). La cinta es podrà veure en format cinefòrum a les 18:30h, dins de la programació 'Topografia d'un record', composta per un conjunt de conferències i exposicions al voltant de les fàbriques de la Hispano i la Pegaso. La trobada, que tindrà lloc a la sala Laya, comptarà amb una presentació inicial a càrrec del crític, comissari i professor d'Història del Cinema Joan M. Minguet i la pròpia directora. Aquesta sessió especial és un homenatge als fotògrafs i operadors de vídeo de La Pegaso que van combatre el franquisme.

Escrit i dirigit per Isabel Andrés Portí (la qual també hi fa de personatge secundari i narradora), 'Generació Pegaso' explica la història de la lluita que el seu pare i els seus quatre millors amics van dur a terme pels drets democràtics i la millora de les condicions laborals a la fàbrica on treballaven durant els últims anys de la dictadura franquista, una de les fàbriques públiques més importants del moment: la Pegaso. En Paco, l'Andreu, en Talo, en Manolo i en Pepito es van conèixer a finals dels 60 i tenien entre 20 i 30 anys. Units pels ideals, van organitzar les seccions de CCOO i el PSUC, sindicat i partit, llavors clandestins. Alguns van patir la presó, van haver d'amagar-se i van ser acomiadats de la feina. Només gràcies a la forta amistat que els unia van aconseguir superar tots els obstacles i convertir la Pegaso en pionera en l'assoliment de drets socials i laborals a finals dels 70.

El documental 'Generació Pegaso' va estar nominat com a millor documental al Festival de Xangai TV i al Festival Internacional de Documental de Taiwan. Destaca pel clima intimista aconseguit per la directora i per la gran quantitat d'imatges inèdites dels anys setanta que va enregistrar el seu pare en Super 8 de moments familiars i mobilitzacions a la Pegaso o al carrer. Coproduït amb Televisió de Catalunya, va comptar amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (Generalitat de Catalunya).

 

Newsletter
Diagonal TV

Subscriu-te i rep les últimes notícies de Diagonal TV

Segueix-nos a Instagram @diagonaltelevisio