Comienza el rodaje de 'EL ENIGMA VERDAGUER'

Comienza el rodaje de 'EL ENIGMA VERDAGUER'

La setmana passada va començar el rodatge de “L'enigma Verdaguer”, aproximació biogràfica a la vida i obra del poeta Jacinto Verdaguer. Una ‘tv movie’ dirigida per Lluís Maria Güell, produïda per DIAGONAL TV en coproducció amb Televisió Espanyola i Televisió de Catalunya.

El rodatge de la pel·lícula durarà cinc setmanes, fins a principis d'abril, en diferents localitzacions entre les quals destaquen Barcelona, Vallvidrera, Vilanova i la Geltrú, Cerdanyola del Vallès, Arenys de Munt, Vic, Folgueroles, Les Masies de Voltregà i Terrassa.

El repartiment de “L'enigma Verdaguer” està format per actors de renom com Ernest Villegas, en el paper de Jacinto Verdaguer, Roger Casamajor, David Marcé, Diana Gómez, Laia Manzanares, Clara Segura, Pere Arquillué, Bea Segura, Llum Barrera, Dafnis Balduz, Aida de la Creu, Pepa López, Francesc Orella, JuanjoPuigcorbé, Pau Durà, David Vert, Carlos Serrano-Clark, Lluís Villanueva i Xavi Sais.

Aquesta ‘tv movie’ tracta sobre la misteriosa figura de Jacinto Verdaguer, conegut popularment com a “mossèn Cinto”, poeta i home d'església, que va tenir una vida atzarosa i apassionant, una vida de pel·lícula. Va viure la glòria literària i es va convertir en el poeta més prestigiós del seu temps. Però les circumstàncies, i el seu propi caràcter indòmit i orgullós, van provocar la seva caiguda. “L'enigma Verdaguer” és la història de l'ascens i la caiguda d'aquest home, el principal mite literari de la llengua catalana. Un personatge molt conegut i desconegut alhora. Tots hem sentit parlar d'ell, sabem una mica de la seva vida, però pocs ho coneixem de prop.

“L'enigma Verdaguer” compta amb guió de David Plana, a partir d'una història d'Enric Gomà, Teresa Vilardell i David Plana. La direcció de fotografia és de Raimon Lorda i el director artístic és Balter Gallart. És una producció de Diagonal TV, amb la coproducció d'RTVE i TV3 i amb el suport del ICEC.

La pel·lícula s'acosta a la figura de Verdaguer amb respecte, però sense voluntat hagiogràfica. És un intent de trobar a l'home darrere del mite, a través dels principals fets de la seva vida: des de la seva joventut, recitant els primers poemes entre els companys del Esbartde Vic en la font del Desmai, fins als seus últims dies, envoltat de familiars i religiosos que volen apropiar-se del seu llegat simbòlic. La pel·lícula situa al poeta en el centre de l'acció, fent un retrat humà i poc complaent, mostrant les seves contradiccions interiors, els seus errors i les seves petites misèries, però també posant en valor la seva força de voluntat, la solidesa de la seva fe i la seva bondat innata.

Verdaguer va ser un home contradictori i genial, al mateix temps víctima dels poders socials i econòmics de la seva època, on els dissidents eren vists com un perill. Un poeta ambiciós capaç de generar admiració i respecte a tot el món amb obres com La Atlántida o Canigó i de tocar la sensibilitat del poble català amb poemes com Virolai o l'oda A Barcelona.

“L'enigma Verdaguer” comença amb la revolada que provoca la mort del poeta, amb la disputa sobre si l'enterrament ha de ser en Vallvidrera, com volen la família i els estaments religiosos, o a Barcelona, com és la voluntat de la gent de la ciutat, que es vol acomiadar del seu poeta. La figura de Verdaguer és presentada amb tota la seva dimensió social i llegendària. A partir d'aquí fem un salt enrere per a trobar-nos amb un Verdaguer jove que està iniciant la seva trajectòria literària en les trobades que un grup d'amics de Folgarolas organitzen a la Font del Desmai (Font del Salze). És llavors que es presenta a l'home, el jove enèrgic i ingenu que comença a fer versos i a confrontar-se amb la seva ambició literària. Després d'això, anirem recorrent els moments culminants de la vida del poeta: l'estada en el Palau Mulla, la relació amb la Marquesa de Cometes, la coronació com a poeta de Catalunya per part del Bisbe Morgades, l'obsessió per afavorir als més necessitats, la fascinació pels exorcismes, la polèmica sortida del Palau, la suspensió a divinis per part del bisbe ... fins a arribar als articles d'En defensa pròpia i, de nou, tornar a les últimes hores de la seva vida, amb la redacció dels dos testaments. Un periple vital apassionant que retrata Verdaguer com un home enèrgic i genial, però perseguit pels seus dimonis interiors.

Newsletter
Diagonal TV

Subscriu-te i rep les últimes notícies de Diagonal TV

Segueix-nos a Instagram @diagonaltelevisio